donderdag 8 november 2012

Beat the Micro Bead App nu beschikbaar


[PERSBERICHT] Vandaag lanceren de Plastic Soup Foundation en Stichting De Noordzee een app die waarschuwt voor micro plastics in verzorgingsproducten. Steeds meer scrubs, shampoos en tandpasta’s bevatten kleine plastic bolletjes die wegspoelen via het doucheputje en vervolgens de waterzuiveringsinstallaties passeren. 
Gebruikers zijn zich hier echter nauwelijks van bewust en dragen zo ongewild bij aan de steeds groter wordende plastic soep.


Maria Westerbos van de Plastic Soup Foundation: “Met de app kunnen consumenten de barcode van producten in de winkel scannen. Verschijnt er een rood scherm, dan bevat het product plastic. Code oranje betekent eveneens dat het product plastic bevat, maar dat de producent of winkelketen beterschap heeft beloofd. Dat zijn tot nu toe Rituals, De Tuinen, Etos, Hema, Kruidvat en Trekpleister.”
Jeroen Dagevos van Stichting De Noordzee: “Komen deze partijen hun belofte niet na, dan gaan ze letterlijk weer op rood. Zo kunnen we controleren of ze hun woord ook echt houden. Ga daarom vooral naar de App store en zoek “WARNINGS: PLASTICS INSIDE” om de gratis app te downloaden. En voor wie dat niet kan: op onze websites worden de lijsten ook gepubliceerd en bijgehouden. Consumenten die nieuwe producten tegenkomen met plastics inside kunnen dat via de mail bij ons melden. De eerste meldingen komen al binnen.”
De app, die is ontwikkeld in het kader van de campagne Beat the Micro Bead’ van een grote groep milieuorganisaties uit de hele wereld, is helaas alleen beschikbaar voor iPhones vanaf 3GS en Ipad 2. Westerbos: “Helaas beschikken we over onvoldoende middelen om de app ook voor Andro├»d te ontwikkelen. We gaan daarom proberen om een fonds of filantroop te vinden, die uitbreiding van de app wil financieren”.
Beat the Micro Bead
Inmiddels steunen de volgende milieuorganisaties de campagne Beat the Micro Bead: Algalita Marine Research Institute, 5Gyres, Natuur & Milieu, Plastic Pollution Coalition (met meer dan 150 aangesloten organisaties wereldwijd), de Waddenvereniging, Seas at Risk, Greenpeace, Sea First, Marine Conservation Society, Surfrider Foundation Holland, Deepwave, Project Blue Sea, Duik de Noordzee Schoon, Plastic Oceans Foundation, Surfrider Foundation Europe,European Environmental Bureau (EEB), Stichting Vissenbescherming, Kust & Zee, Washed Ashore. The Coastal & Marine Union (EUCC).Over de organisaties:
De Plastic Soup Foundation wil nationaal en internationaal een halt toeroepen aan de toenemende verontreiniging van de oceanen met plastics. De PSF wil sterk bevorderen dat in de toekomst niet nog meer plastic in zee terecht komt. Kijk voor meer informatie op: http://plasticsoupfoundation.org/

Stichting De Noordzee (SDN) is de natuur- en milieuorganisatie die zich inzet voor een duurzaam gebruik van de Noordzee. De organisatie streeft naar een gezonde zee vol bruinvissen, vis en ander leven. SDN is actief op de thema’s: beschermde natuur, duurzame visserij (VISwijzer), schone scheepvaart, afvalvrije Noordzee & stranden (Coastwatch & MyBeach) en ruimtelijke ordening. Meer informatie op: http://www.noordzee.nl/.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten