woensdag 28 augustus 2013

Mobiel doneren levert steeds meer op

[door Erik Eggens] Doneren aan goede doelen verschuift naar mobiel. De oeroude collectebus verdwijnt langzaam maar zeker uit het (Nederlandse) straatbeeld.

Bellen ze nog wel eens bij u aan? De mensen van bijvoorbeeld het KWF met een rinkelende collectebus en de vraag of u een eurootje kunt missen? Vast niet zo veel als vroeger. Goede doelen concluderen dat hun doelgroep verdwijnt en minder doneert. Bovendien is Nederland nog steeds niet uit de recessie, is er druk op bestaande kanalen en wordt de donateur pragmatischer; deze wil meer controle en tevens verantwoording van en dialoog over wat er met het geld gebeurt.

SuccesUNICEF lanceerde onlangs een campagne tegen kindersterfte, waarbij mobiel doneren centraal stond. De resultaten na één week waren verbluffend, zo stelde VFI, de overkoepelende organisatie voor charitatieve instellingen. UNICEF had zich ten doel gesteld de eerste week 200.000 sms’jes binnen te krijgen. In werkelijkheid kreeg het bijna 221.000 berichten binnen, waarmee ruim 1,1 miljoen kinderen kunnen worden gevaccineerd.

Onderzoek bevestigt dat zich in Amerika een vergelijkbare trend voordoet, die eigenlijk nog meer ontwikkeld en harder groeit dan in het Nederland het geval is. Op basis van onderzoek van mGive in 2013 concludeerde the Huffington Post dat donateurs mobiel zelfs meer geven dan ze zouden doneren via andere kanalen. 85 procent van de mensen die met de mobiele telefoon doneert, geeft tussen de 20 en 40 euro. Bij de ‘conventionele’ collectebus gaat het gemiddeld om een bedrag van 5 euro.

Gemak“Makkelijk, snel en controleerbaar”, vinden de ‘mobiele’ donateurs de methode. Na de aardbeving van 2010 in Haïti, kwam er binnen drie weken 35 miljoen dollar binnen via mobiel doneren. Na orkaan Sandy werd 900.000 dollar van de in totaal 7,2 miljoen dollar opgehaalde donaties via mobiel betaald.

Nieuwe innovaties en betaalmogelijkheden maken het mogelijk om microincasso’s te doen die eerder technische beperkingen kenden en te duur waren. Innovaties waarvan NGO’s en charitatieve instellingen nu wel kunnen profiteren. Paypal geeft Forbesduidelijk cijfers: De totale waarde van mobiele donaties in de VS was in 2012 242 procent hoger dan in 2011.

In Nederland sprongen het WNF en UNICEF in op een veranderende markt en cultuur. Het Wereld Natuurfonds introduceerde SKIP-SMS, waarbij de donateur er iedere maand voor kan kiezen wel of niet te doneren. UNICEF startte dezelfde methode, maar noemt die FLEX-doneren. Volgens Skoll Word Forum, een internationaal platform voor innovatieve benaderingen en oplossingen in sociale zaken, geldt ook het tijdstip als belangrijke factor. Vooral op maandag- en vrijdagochtend wordt er Amerika meer mobiel gedoneerd.

FLEX en SKIPVFI zet eveneens in op mobiel doneren en lanceerde in mei ‘GEEF-mobiel’ en de bijbehorende website MobileFundraising.nl. Via GEEF-mobiel krijgen goede doelen de mogelijkheid om eenvoudig mobiele fondsenwervingsacties te organiseren, zowel via SMS als online. Het goede doel kan daarbij kiezen om de donatie via de telefoonrekening te laten lopen of via de bankrekening. WNF, Het Leger des Heils, het Longfonds, Greenpeace, Kerk in Actie en Het Nederlandse Rode Kruis beginnen deze week met GEEF-mobiel in een pilotproject.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten