woensdag 27 november 2013

Collectantentax gemeenten te omzeilen met SMS-doneren

[door Erik Eggens] Sommige gemeenten in Nederland rekenen goede doelen tientallen tot honderden euro’s per jaar om met de collectebus over straat te mogen gaan. ‘Zakkenvullen’, zo noemt de Telegraaf de collectantentax dinsdag.


Wat blijkt: Een goed doel moet in gemeenten als Amsterdam en Lansingerland een vergunning aanvragen om met een collectebus over straat te mogen gaan. De kosten kunnen oplopen tot 306 euro per jaar. Een lichtpuntje voor goede doelen is wel dat het groote aantal gemeenten collecteren voor het goede doel ‘gratis aanbiedt’.

“De informatie over de gemeenten klopt”, bevestigt Andrea de Vries van Stichting Collecteplan (SCp). “Bij een aantal gemeenten betalen goede doelen leges voor een doorlopende dan wel jaarlijkse collectevergunning.” Volgens De Vries mogen gemeenten wel zelf beapelen of en hoeveel de collectevergunning kost en of deze doorlopend dan wel jaarlijks gelden. “Ook daar zijn grote verschillen in te ontdekken.”

Binnen de SCP zijn afgelopen periode een aantal werkgroepen opgericht met als doel de collecteprocessen verder te ontwikkelen. Een hiervan buigt zich over de collectevergunning en de verschillen daarin. Er zou bovendien binnenkort een gesprek met de Vereniging voor Nederlandse Gemeente plaatsvindt.

Een simpele oplossing om de collectantentax in zijn geheel te ontlopen is mobiel fondsenwerven. Er bestaat tegenwoordig een gevarieerd landschap van mobiel fondsenwerven. Daarin biedt een groot aantal goede doelen meerdere opties aan om mobiel te doneren via bijvoorbeeld SMS, in-app of mobile friendly websites.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten