donderdag 5 december 2013

SMS viert 21ste verjaardag

[door Erik Eggens] De SMS viert deze week, haar 21ste verjaardag. Hoewel het consumentengebruik van de Short Message Service afneemt, betekent het korte mobiele berichtje steeds meer voor het bedrijfsleven.


Op 3 december 1992 stuurde de 22-jarige Brit Neil Papworth via zijn PC een vroege kerstboodschap naar Vodafonedirecteur Richard Jarvis. De tekst ‘Merry Christmas’ vormde destijds het prille, maar naar nu blijkt betekenisvolle begin van een mobiele revolutie. Het berichtje geldt als basis van de huidige mobile messagingdiensten als Whatsapp, Viber en Facebook Messenger.

Het SMS-bericht veroorzaakte tevens een aantal randeffecten. Zo nam het aantal (mobiele) telefoongesprekken af, omdat niet langer voor iedere futiliteit een telefoongesprekje nodig was. Een SMS’je was simpelweg eenvoudiger. Wereldwijd werden wedstrijdjes gehouden wie het snelst kon SMS’en, of de kortste berichten met de meeste inhoud kon sturen.

Nu, 21 jaar later, lijkt SMS tot volwassenheid te komen. Hoewel telecomproviders het moeten doen met minder winst op SMS, komen bedrijven en organisaties erachter dat SMS een belangrijk onderdeel kan zijn in de communicatie met andere bedrijven of consumenten. "Ook al voorspellen we een afname in sms-opbrengsten, veroorzaakt door de welbekende concurrentie van messaging-aanbieders, het zou naïef zijn om te denken dat sms geen toekomst meer heeft", concludeert onderzoeker Gareth Sims van Informa.

De functie van de SMS is in de jaren dan ook verschoven van gemak voor consumenten naar zakelijk en functioneel voor bedrijven en organisaties. SMS biedt tevens in grote mate veiligheid aan (netwerken van) banken en bedrijven doordat SMS eenmalige wachtwoorden aflevert. Dit jaar voerden mondiale internetgiganten zoals Google, Linkedin, Twitter en Facebook twee-stap-verificatie (2FA) per SMS in om de hoeveelheid hacks terug te dringen.

2FA vormt het topje van de ijsberg wat betreft SMS-functionaliteiten. Nog steeds worden er nieuwe vormen bedacht of bestaande functies uitgebreid waarin voor SMS een hoofdrol is weggelegd, zo blijkt uit het voorstel van Tweede Kamerlid Ahmed Marcouch (PvdA).  Op naar de 22 jaar!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten