donderdag 6 februari 2014

Nederland op één na grootste fondsenwerver voor Filippijnen


[Door Erik Eggens] Nederland heeft, na het Verenigd Koninkrijk (VK), het meeste geld gedoneerd aan de slachtoffers van tyfoon Haiyan op de Filipijnen. In Nederland staat de teller op 36 miljoen euro, in het VK op ruim 108 miljoen euro. Vooral doneren via SMS kreeg in het VK een vlucht, doordat the Disasters Emergency Committee (DEC), de overkoepelende organisatie voor 14 Britse hulporganisaties, scherp inzette op doneren met Premium SMS.

Volgens schattingen heeft 60 procent van de benaderde mensen zich daadwerkelijk ingeschreven om mobiel te doneren, een conversie waar marketeers jaloers op kunnen zijn. 

225 miljoen
In acht Westerse landen is tot nu toe 225 miljoen euro opgehaald met onder andere nationale acties voor de slachtoffers van tyfoon Haiyan op de Filippijnen. In de eerste drie maanden na de ramp is het geld voornamelijk gegaan naar levensreddende vormen van hulp zoals voedselpakketten, water en medische hulp.

Voordelige constructie
Omdat DEC gebruik maakte van SMS, steeg de waarde van de donaties met ruim 25 procent door onder meer een voordelige belastingconstructie. De Samenwerkende Hulporganisaties in Nederland zagen dat mobiel fondsenwerven voor de Filippijnen meer werd gebruikt. Online overboeken en donaties via de website zorgde voor een groot deel van de inkomsten, maar alternatieve methoden rukken op, zo liet SHO al weten. Mobiele toepassingen van fondsenwerven haalden bijna 100.000 euro op voor de slachtoffers op de Filippijnen.

Zwitserland haalde in totaal 32 miljoen euro op en Duitsland 31 miljoen euro.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten