woensdag 19 februari 2014

‘Zweden is gul en geeft vooral mobiel’

[Door Erik Eggens] Inwoners van Zweden zijn gek op hun smartphone, doneren veel geld via hun mobiel aan goede doelen en SMS-doneren is er gemeengoed. Dat concludeert Tobin Aldrich, directeur Global Fundraising van Sightsavers.


Aldrich werkte voorheen bij WWF en Concern Worldwide en houdt zich vooral bezig met analyseren van campagnes van fondsenwervers. Hij concludeerde dat de Zweden een gul volkje zijn. Bovendien reguleert de fondsenwervende markt zichzelf, en streng ook.

“Als je hier als fondsenwerver geen responsive website bezit, heb je een groot probleem”, concludeert Aldrich uit gesprekken met betrokkenen na een bezoek aan Zweden. “Er wordt al enkele jaren gedoneerd per SMS en dat werkt goed. Je kutn bedragen tot 100 Zweedse kronen doneren, ongeveer 11 euro.”

Daarnaast werken andere methoden als WyWallet er zeer goed. WyWallet combineert SMS-betalen met mobiele betalingen en eCommerce op hetzelfde platform en heeft volgens Aldrich maar liefst één miljoen gebruikers in Zweden (bijna tien miljoen inwoners). Met WyWallet kunnen eenvoudig SMS-betalingen worden gedaan na het invoeren van een pincode.


Zweden kent geen door de overheid ingesteld orgaan dat de markt van fondsenwervers controleert. Er bestaat een kleine, maar zeer machtige organisatie, ingesteld door de partijen zelf. Die aspecten maken van Zweden nog niet het fondsenwerf-walhalla. “Er gelden hoge belastingen en er is veel concurrentie in een relatief kleine markt.”

Geen opmerkingen:

Een reactie posten