woensdag 19 maart 2014

Maag Lever Darm Stichting komt met poepwijzer

[door Richard Otto] Maart staat in teken van darmkanker. Maag Lever Darm Stichting heeft hiervoor de campagne ‘Je poep wil je wat vertellen’ gestart.
Marian Verasdonck (directeur van de Maag Lever Darm Stichting.):  'Eén op de twintig mensen krijgt darmkanker, maar de onbekendheid met de ziekte is groot. Toegegeven, het is niemands favoriete onderwerp, maar het zegt veel over je gezondheid: poep,’. ‘Soms kan een andere kleur of vorm, of een verandering in je ontlastingspatroon betekenen dat er iets niet helemaal goed is met je darmen of spijsvertering. Misschien komt dit door iets wat je hebt gegeten of gedronken? Maar er kan ook iets ernstigs aan de hand zijn: darmkanker.'
Pratende drol in de hoofdrol
Regelmatig een kritische blik in de toiletpot werpen, kan een hoop ellende voorkomen. Daarom start de Maag Lever Darm Stichting vandaag ‘Je poep wil je wat vertellen’, een campagne met een pratende drol in de hoofdrol. Nadat de drol uit het riool valt, reist hij terug naar zijn baasje om hem iets te vertellen. Met radiospotjes, een filmpje, een campagne op Facebook, Twitter en andere online media wil de stichting deze maand op ludieke wijze het praten over poep uit de taboesfeer halen.
De Maag Lever Darm Stichting maakt het checken van je poep gemakkelijk met de poepwijzer: een online tool op www.jepoep.nl waarmee iedereen kan controleren of zijn of haar ontlasting in orde is of dat het verstandig is de huisarts te raadplegen. De campagne is tot stand gekomen in samenwerking met 7N60 Communicatie.
Kennis vergroten
Maar weinig mensen zijn zich bewust van klachten die op darmkanker kunnen wijzen. Uit recent onderzoek van TNS NIPO blijkt dat ruim 50 procent de klachten van darmkanker niet kent en ook niet controleert. ‘Met de campagne willen we de kennis over darmkanker vergroten en stimuleren dat mensen tijdig naar de huisarts gaan. Tijdige diagnose redt levens,’ aldus Verasdonck.
Diagnose darmkanker
In Nederland krijgt ongeveer één op de twintig mensen in zijn of haar leven de diagnose darmkanker. Dagelijks overlijden dertien mensen aan deze ziekte. Daarmee is darmkanker de tweede vorm van kanker waar Nederlanders aan overlijden. Bij darmkanker is het belangrijk om er in een vroeg stadium bij te zijn; dan zijn de vooruitzichten en behandelmogelijkheden beter.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten